Про їжу та пиття для альпіністів

В інтернеті та у знайомих можна знайти безліч стандартних розкладок. Але кожен раз хочеться по максимуму «ні в чому собі не відмовляти» та їсти смачно перед горою та після неї.
Про те, що з цього виходить читайте далі.

Зрозуміло, що всі продукти, газові балони, пальники Ви понесете на собі, тому ватро заздалегідь замислитись над зниженням ваги. Якось, лежачи в наметі і відпочиваючи після супу з картоплею, цибулею, морквою, тушеним м’ясом та іншими інгредієнтами, які перед тим були дбайливо протягнені по Безенгійському льодовику та підняті на перевал Цаннер, ми думали про те, як можна зменшити вагу продуктів, які доводиться нести.


М’ясо. Поживне, смачне, необхідне. Почати можна з тушеного м’яса – в жестяних банках окрім м’яса є ще й жир та желе, які також мають вагу. М’ясо можна сушити. Економія об’єму та ваги – кажуть, разів у 5.
Картопля. Якщо дуже хочеться – можна потерпіти і пару разів обійтись сублімованим пюре. Але тягти клубні… якщо є так багато здоров’я, краще розвантажити товаришів.
Лимони. Звісно, це смачно, та й вітаміни, але часто шматок лимону або шкурка від нього викидаються (а сміття також потрібно нести). Вихід – лимон перетирається в м’ясорубці з цукром та транспортується у пластиковій тубі (пляшці) – чудова заправка до чаю, безвідходна.
Горіхи та сухофрукти для сходжень. Якщо закуповуються на групу: друзі, не економте на горіхах! Арахіс, звісно, в 4 рази дешевший, але, по-перше, це не горіх, а біб (тут питання наукової класифікації), а по-друге – він на любителя. Чудово ідуть мигдаль, волоські горіхи, фундук, кеш’ю. З сухофруктів незамінними є родзинки, хороша курага, фініки та сушені яблука. Крім того, обов’язково потрібно цей корм розділити на пакетики для кожного учасника і роздати перед виходом на гору або в базовому таборі (не пізніше). Можна закуповувати “кишеньковий корм” індивідуально, але, скоріш за все, їсти будуть все одно всі разом.
Консерви. Якщо вже тягти консерви, то рибні. І бажано в томаті.
Сухе молоко – звучить чудово. Але майже повністю зноситься вниз. Краще взяти банку згущеного молока – радості вона доставить значно більше.
Супи. Якщо задумали варити суп – краще висушити вдома зелень, моркву, цибулю. Загалом, все, що не гниє при сушінні – сушіть! Не забудьте про м’ясо – те,
що замість тушеного. А взагалі, сухі супи це вихід – ті, що в маленьких пакетиках, для запарювання в чашці.
Макарони – тут нічого не вигадаєш, головне не беріть такі, що при приготуванні перетворюються на однорідну масу, схожу на клейстер.
Чай. Зазвичай – 70% чорного чаю, решта на розсуд учасників групи. Якщо ви точно впевнені, що в вашій групі будуть ті, що більше п’є зелений чай і різноманітну екзотику  – змінюйте пропорцію. Але якщо не знаєте – беріть не менше 70% чорного чаю. Причому з запасом, він не такий важкий, як тушонка, а його цінність і роль в альпіністській культурі применшувати не можна. Він зігріє вас ввечері, у довгі дні вимушеного відпочинку, підбадьорить тих, хто щойно спустився з гори, чорним чаєм також можна промивати очі друзів, що зекономили на окулярах… і багато ще чого корисного робить чай.
Цукор і сіль. Важко, але обов’язково. Причому з’їдаються в рази активніше ніж при спокійному міському житті.
Крупи і пластівці. Крупи смачніші (хоча інколи від втоми смак не розрізняєш), пластівці економлять газ в балонах. Нести зручно в пластикових пляшках.
Сало – дуже цінний продукт. Можна брати спеціальну суміш із сала з часником, можна просто сало – воно довго не псується, дуже поживне, його можна їсти з хлібом, на ньому можна смажити, можна додавати в кашу, а в деяких випадках сало може слугувати валютою (на нього можна виміняти іншу їжу).
Ковбаса. Інколи деякі вередливі альпіністи сало не їдять. Вони можуть взяти собі ковбасу. Тільки сушену. Можна спробувати ще вдома трохи досушити.
Консервовані овочі – в них багато води. Тягти вгору консервні банки нераціонально та нелогічно.
Часник – обов’язково.
Сир – поживно і смачно.
Шоколад – обов’язково.
Хліб, сухарики –  краще дрібні сухарики – вони легші. Крихти можна в суп.
Печиво – краще смачне, до чаю.
Мед – важкий, але це дуже смачно і корисно. Інколи можна взяти.


Завжди враховуйте вподобання учасників групи, температуру (цибуля замерзає, шоколад плавиться) вагу рюкзаків, тривалість і складність переходів.