Як приготувати сублімати

Детальний туторіал із домашнього приготування сушених продуктів, які так допомагають нам у походах та виїздах

З усіх видів переробки і консервування сільськогосподарських продуктів сушіння – це найдавніший спосіб, що широко застосовується і в наш час.

Сушені продукти є невід’ємною, а часом навіть основною частиною раціону харчування прихильників outdoor-відпочинку та спорту.

Сушка плодів і овочів відбувається за рахунок випаровування води, що міститься в них. Щоб цей процес протікав інтенсивно, необхідно забезпечити постійне надходження сухого повітря (в сушарках – підігрітого) і видалення вже насиченого вологою повітря.

М’ясо

Беремо свинину, нежирну (наскільки це можливо) і варимо її до готовності в підсоленій і перченій воді (солити і перчити за смаком, але обов’язково, інакше вийде “гума”)

Відварене м’ясо ріжемо на невеликі шматки і перекручуємо на м’ясорубці. Робити це краще на старій “совдепівській” м’ясорубці, а не на електричній.
Електричні м’ясорубки просто перемелюють продукт до однорідної субстанції.

Далі починається процес сушіння.

Подрібнене м’ясо розкласти на деку шаром не більше 0,5 см, ще раз трохи підсолити і сушити в духовці при мінімальній температурі протягом 4-5 годин, час від часу перемішуючи його. Духовку бажано тримати трохи відчиненою (не для того, щоб відчувати аромати в квартирі. Воді потрібно кудись випаровуватися, їй простіше це робити при відкритих дверцятах духовки).

Висушене м’ясо розкласти на газетку (або інший папірець) в сухому місці для подальшого досушування протягом 1-2 днів (тільки не забудьте покласти зверху марлю … а то мухи і все таке)

Висушене м’ясо запакувати в банки від магнезії або пакети від соку. Не забудьте зважити і написати на упаковці вагу.

Підготовка овочів

Буряк, картопля


Відварити в підсоленій воді до 60-80% готовності. Охолодити в холодній воді. Очистити від шкірки і нарізати кубиками розміром 5-8 x 5-8 x 5-8 мм.
Викласти отриманий продукт тонким шаром на деко.

 


Морква


Очистити від шкірки. Відварити в підсоленій воді до 60-80% готовності. Охолодити в холодній воді. Нарізати кубиками розміром 4-6 x 4-6 x 4-6 мм.
Викласти отриманий продукт тонким шаром на деко.

 


Солодкий перець

Видалити плодоніжки і насінне гніздо, промити, м’якоть розрізати на шматочки розміром 5-10 х 5-10 мм, бланшувати в киплячому 1%-ому розчині солі 1-2 хв, охолодити. З 10-12 кг свіжого перцю виходить 1 кг сушеного.
Викласти отриманий продукт тонким шаром на деко.


Капуста

Білоголову капусту нашаткувати на смужки шириною 5 мм, бланшувати в киплячій воді 1-2 хв (або потримати 4-5 хв у воді температурою 60-65 ° С) і швидко охолодити. Обтрусити від води. При сушінні капусти без бланшування вона швидко темніє і стає несмачною. З 14 кг свіжої капусти виходить 1 кг сушеної.
Викласти отриманий продукт тонким шаром на деко.


Ріпчаста цибуля

Для сушки краще брати цибулю гострих сортів. Очищені і вимиті цибулини порізати кружальцями завтовшки 2-4 мм, розібрати на кільця. Сушити при температурі 60-65°С.
Викласти отриманий продукт тонким шаром на деко.


Часник

Часник очистити від лусочок і вимити. Половинки зубків часнику укласти зрізом догори (щоб менше витікав сік) на деко, застелене тканиною. Висушений продукт можна перемолоти в порошок. З 4-4,5 кг свіжого часнику виходить 1 кг сушеного.

 


Гриби (печериці, білий гриб)

Відварити в підсоленій воді до 60-80% готовності. Охолодити в холодній воді.
Нарізати скибочками. Укласти на деко, застелене тканиною.


Процес сушіння овочів

Сонячно-повітряне сушіння

Для сонячно-повітряного сушіння вибрати відкриту, суху місцину, віддалену від проїжджих доріг, домашніх тварин, смітників і т.д. Майданчик повинен мати невеликий ухил на південь і прогріватися сонцем якомога довше.
Поруч з майданчиком встановити навіс, в разі негоди він захистить продукти від дощу.
На ніч прибирати сушку в сухе місце. Намагайтеся в перший день максимально все висушити, інакше виникне ймовірність того, що продукти прокиснуть або зіпсуються. Періодично помішуйте сушку.

Газова або електрична духовка

Тут найголовніше не допустити, щоб продукти пригоріли. Для цього можна поставити в духовку кілька проміжних листів між нагрівальним елементом і листом з продуктом. Тримати духовку відкритою. Висувати деко з духовки. Постійно помішувати.
Електросушарки
Переваги в порівнянні з іншими способами сушіння очевидні.

Сюжет про вибір електросушарки

Висушені продукти ретельно переглядаємо, видаляємо недосушені шматочки, охолоджуємо і видаляємо можливі засмічення. Продукти складаємо в мішечки з тканини і зберігаємо в сухому приміщенні.
Якщо Ви, як і я, не збираєтеся використовувати сушку в повсякденному житті, а швидкість приготування їжі для Вас грає важливу роль – нарізайте продукти якомога дрібніше. Це прискорить процес приготування.
Перед сушінням продумайте порції, тому що по сушеному продукту важко визначити, скільки чого треба на порцію.